A fost descoperit cel mai strălucitor obiect din Universul timpuriu
Astronomii au reușit să descopere cel mai strălucitor obiect din Universul timpuriu, de pe vremea când spațiul avea mai puțin de 10% din vârsta actuală.
Obiectul descoperit de către astronomi e un quasar, care a existat acum 13 miliarde de ani, pe vremea când Universul avea doar 7% din vrâsta actuală. Un quasar e o galaxie care orbitează o gaură neagră supermasivă, iar luminile și emisiile radio pe care le putem observa sunt cauzate de discul de acreție din jurul găurii negre.
Discul conține praf și gaz care se rotește la temperaturi uriașe, iar asta duce la o frecare imensă, pe măsură ce este atras de forța gravitațională a găurii negre. Pe măsură ce consumă materie, aceste găuri negre din centrul quasarilor emit jeturi puternice de plasmă la viteze apropiate de viteza luminii.
Aceste jeturi apar extrem de lumioase în spectrul frecvențelor radio. Un astfel de semnal emis de quasarul recent descoperit, PSO J352.4034-15.3373, a fost recepționat de radiotelescopul Very Long Baseline Array.
Observațiile de la VLBA arată că quasarul este împărțit întrei componente distincte și există două interpretări pentru asta. În prima variantă, vorbim de o gaură neagră la un capăt, iar celelalte două componente sunt părți ale unui singur jet. În a doua variantă e vorba de gaura neagră în mijloc, cu jeturi pe fiecare parte.
Conform telescoapelor optice, care arată quasarul în lumină vizibilă, poziția găurii negre pare să indice că primul scenariu este cel mai plauzibil. ”Quasarul ar putea fi cel ma idistant obiect căruia i-am putea măsura viteza jetului expulzat”, arată Emmanuel Momijan, astronom la NRAO.
Conform lui Eduardo Banados, de la Carnegie Institution for Science din California, quasarul descoperit acum este de 10 ori mai luminos decât oricare altul cunoscut.